Wat is het verschil tussen hielspoor en een peesplaatontsteking?
In de volksmond wordt er al snel gesproken over hielspoor, als het gaat over klachten die in de hiel van de voet zitten. De hiel van de voet wordt ook vaak verward met de hak van de voet. Maar hier zit wel een degelijk verschil in; de hak zit onder een schoen en de hiel zit onder de voet.
Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen hielspoor en een peesplaatontsteking.
Waardoor ontstaan hielklachten?
Onder de voet zit een brede pees welke aanhecht op het hielbeen en doorloopt tot de tenen. Hielklachten ontstaan doordat er lang of veel spanning is geweest op deze pees onder de voet. De pees trekt dan hard aan de plek waar deze vastzit aan de hiel. Op den duur kan dit tot klachten leiden.
Wat is nu precies hielspoor?
Hielspoor is een stukje verkalking aan het hielbeen, deze is soms zichtbaar op een röntgenfoto. Dit stukje zit als een puntje op de plek waar de peesplaat aan de hiel zit gehecht. Dit geeft in veel gevallen hielpijn; meestal op een specifiek punt in het midden van de hiel wanneer je de voet belast.
De pijn en stijfheid komt vaak in de ochtend opzetten. Ook kan je pijn ervaren als je lang stil hebt gezeten. Soms is sprake van specifieke pijnen, zoals met autorijden of traplopen.
Het kan ook voorkomen dat je door hielspoor geen pijn ervaart, omdat deze niet precies in de pees drukt.
Hoe verschilt peesplaatontsteking van hielspoor?
Het is lastig om het verschil tussen hielspoor en een peesplaatontsteking op te merken. Een peesplaatontsteking geeft namelijk vaak op dezelfde plek klachten. In het ontstekingsproces zijn er andere kenmerken zichtbaar en voelbaar aan de voet. Er is sprake van de volgende ontstekingsverschijnselen: roodheid, zwelling, pijn, warmte en een gestoorde functie. Vaak vindt de ontstekingsfase plaats voordat hielspoor intreedt.
Wat kunt u zelf doen om hielklachten te verminderen?
- Blijf in beweging, ga zitten als u pijn krijgt.
- Draag goede schoenen, het liefst met demping en goede ondersteuning.
- Tijdens het sporten: train minder intensief, bouw het stap voor stap rustig op, stop bij pijn.
- Doe rekoefeningen voor de kuitspieren en achillespees.
- Koelen kan de pijn tijdelijk verminderen en ervoor zorgen dat eventuele zwelling afneemt.
De kans is groter om hielklachten te krijgen als er sprake is van één of meer van onderstaande zaken:
- Het hebben van overgewicht.
- Langer staan en achter elkaar lopen, bijvoorbeeld op het werk.
- Er is sprake van een standsafwijking van de voeten, bijvoorbeeld een platvoet of een holvoet.
- Het hebben van verkorte kuitspieren of achillespees.
Welke oplossing kunnen wij bieden?
Als er sprake is van een standafwijking van de voeten, dan kunnen wij hier mogelijk een oplossing voor bieden in de vorm van podotherapeutische zolen. Daarnaast kunnen wij rekoefeningen meegeven voor het rekken en verlengen van de kuitspieren en achillespees.
Als tijdelijke therapie kan een van onze podotherapeuten een tape aanleggen om de peesplaat tijdelijk te ontlasten.
Indien een bewegingsblokkade in de voet zorgt voor hielklachten, kunnen deze mogelijk door een manipulatie verholpen worden. Hierdoor kan de voet weer vrijuit bewegen.
Herkent u zich in bovenstaand verhaal? Neemt u dan gerust contact met ons op. Met behulp van een lichamelijk onderzoek gaan wij bekijken of we u kunnen helpen.