Belangrijk advies bij het dragen van podotherapeutische zolen
De podotherapeut heeft voor u podotherapeutische zolen gemaakt. Maar wat zijn nou eigenlijk podotherapeutische zolen en waar dienen ze voor? Het zijn zolen met corrigerende, compenserende en/of ondersteunende elementen. Deze zooltjes worden aangemeten om bijvoorbeeld een afwijkende voetenstand aan de onderste extremiteit (voet, enkel, knie en/of heup) en wervelkolom te corrigeren, afwijkingen in de voet te compenseren of bepaalde onderdelen te ontlasten. Niet alleen volwassenen kunnen baat hebben bij podotherapeutische zolen, maar dit is ook zeer geschikt voor kinderen. Kan uw kind profijt hebben van deze zooltjes? Win dan advies in bij uw kinderpodotherapeut.
Bouw het rustig op
Als u voor het eerst podotherapeutische zolen draagt kan dat in de eerste dagen onwennig voelen. In het begin kan er sprake zijn van spierpijn of verhoogde druk door het corrigeren van uw voetstand. Daarom is het verstandig om het dragen van de zolen rustig op te bouwen; begin met enkele uren per dag. Heeft u geen last? Dan mag u in principe de hele dag op de zolen lopen. Normaal gesproken bent u na 1 tot 2 weken gewend aan deze zooltjes. Ondervindt u na deze gewenningsperiode nog steeds hinder of pijn op een specifieke plek (behalve waar u al last van had)? Neem in dat geval contact met ons op.
Geef het de tijd
Verwacht niet direct resultaat; geef het de tijd. Binnen 3 maanden moeten de klachten geleidelijk afnemen en uiteindelijk verdwijnen. Treedt er geen verbetering op binnen deze periode? Dan kan het zijn dat de zolen aangepast moeten worden. Daarom is het ook erg belangrijk dat u na 6 tot 8 weken op controle komt. Er wordt dan gekeken hoe uw lichaam reageert op de zolen en of deze eventueel nog aangepast moeten worden.
Denk aan zoolcontrole
Gemiddeld gaan podotherapeutische zolen 2 tot 4 jaar mee. In verband met leeftijdsafhankelijke verandering van de voet en het corrigerende vermogen van de zolen is een jaarlijkse zoolcontrole gewenst. Op grond van de bevindingen kunnen de zolen indien nodig aangepast worden. Ook is het mogelijk om de zolen te vervangen als er slijtage is opgetreden. Daarnaast kan het leerdekje vervangen worden; dit verlengt de levensduur van de zolen.
Wordt dit vergoedt?
De gemaakte kosten bij de nacontrole of een jaarlijkse controle worden vaak vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Wil u weten of dit bij uw verzekering het geval is? Vraag dit dan voor uw bezoek bij uw zorgverzekering na. Ook kunnen wij dit tijdens uw bezoek voor u controleren.