Wanneer spreken we van overgewicht?
Overgewicht is het resultaat van een langdurige disbalans tussen de voedselinname en het verbruik van energie. Bijna de helft van de Nederlanders heeft hiermee te maken.
De Body Mass Index (BMI) geeft de verhouding tussen het gewicht in kilo’s en de lengte in meter weer. Het wordt uitgedrukt als kilogram per meter in het kwadraat. De uitkomst geeft aan of iemand een gezond gewicht heeft en of er sprake is van (ernstig) overgewicht.
Bij een BMI tussen de 18,5 en de 25 is er sprake van een gezond gewicht. Bij een BMI tussen de 25 en de 30 heeft men overgewicht. Een BMI van 30 of hoger betekent dat men obesitas heeft. Wanneer de BMI 40 of hoger is, spreken we van morbide obesitas.
Overgewicht en meer bewegen
Bewegen is belastend voor de gewrichten, spieren en pezen. Hoe hoger uw gewicht, hoe hoger de belasting op het lichaam. Botten, gewrichten en spieren krijgen steeds meer te verduren. Daardoor kunnen er op den duur klachten ontstaan.
Bij overgewicht is de druk op de voeten hoger dan normaal. Bij een lichaamsgewicht van 70kg is de belasting op het lichaam 175kg per pas. In vergelijking; bij een lichaamsgewicht van 85kg is de belasting op het lichaam 212 kg per pas. Bij verhoging van snelheid neemt dit verschil alleen maar toe.