Onze werkwijze
Het eerste consult begint met een uitgebreid vraaggesprek (anamnese), waarna er een uitgebreid onderzoek volgt met als doel de oorzaak van de klachten op te sporen. Hiervoor is het belangrijk dat de voeten (en wanneer nodig ook de knieën, de heupen en de rug) goed onderzocht worden. Als duidelijk is wat de oorzaak van de klachten is, zal er vanuit deze diagnose een behandelplan opgesteld worden.
Eerste consult
- vragen naar de relevante persoonlijke gegevens
- afnemen van een klachtgerichte anamnese
- algemene inspectie van de voeten: hoe ziet de voet eruit, hoe staan de tenen, hoe zien de nagels en de huid eruit
- functie-onderzoek: hierbij wordt gekeken naar de bewegingsmogelijkheden van de voeten en eventuele blokkades (o.a. met behulp van de RS-scan)
- podoscoop: stand van de voeten, druk en scheefstanden worden hiermee onderzocht. Er wordt ook gekeken naar standsafwijkingen van de rug
- ganganalyse: hierbij wordt gekeken naar het totaalbeeld van het lopen en de afwikkeling van de voeten tijdens het lopen
- schoeninspectie; er wordt o.a. gekeken naar functionaliteit, pasvorm en slijtage
- eventueel wordt er een rs-scan gemaakt om te kijken naar de drukverdeling van de voet
- opstellen van een podotherapeutisch behandelplan
- bespreken van de podotherapeutische diagnose, behandeldoelen en mogelijkheden met de patiënt
- uitvoeren van het behandelplan na overeenstemming met de patiënt
Onderzoek
Bij het onderzoek wordt onder andere gebruik gemaakt van de RS-scan en het CAD/CAM systeem.
De RS-scan
De RS-scan is een apparaat waarmee men digitaal het looppatroon kan analyseren. Het analyseren van het looppatroon is een belangrijk onderdeel om de juiste diagnose te stellen.
Vaak is een visuele analyse voldoende, maar bepaalde onderdelen van het lopen en staan zijn onvoldoende te constateren met het blote oog. Voor klachten die niet snel genoeg verdwijnen, kunnen we een loopanalyse uitvoeren door middel van de RS-scan. Met de RS-scan kan gemeten worden hoeveel druk in relatie tot tijd op de voet wordt gezet. Op deze manier komen we meer te weten over het functioneren en de afwijkingen tijdens het lopen. Ook kan het looppatroon met inlegzolen in schoenen gecontroleerd worden. Zo komen we te weten of de zolen de juiste correctie geven en of de voet beweeglijk genoeg is om de correctie aan te kunnen en niet wordt over-gecorrigeerd.
CAD/CAM-systeem
Het CAD/CAM-systeem is een systeem waarmee computergestuurd podotherapeutische zolen gemaakt kunnen worden. Met het systeem kan een drie-dimensionale foto van de voetholte gemaakt wordt. Dit kan in een gecorrigeerde stand of in de natuurlijke stand van de voet, afhankelijk van het therapiedoel dat de podotherapeut voor ogen heeft. Dit kan een compenserend, consoliderend (ondersteunend), corrigerend of ontlastend doel zijn. Meestal is er sprake van een combinatie van deze doelen. De zolen worden digitaal gemodelleerd met de juiste correctie wat voor een goede pasvorm zorgt.