Kinderpodotherapie
- Klaagt uw kind met regelmaat over de benen en voeten?
- Slijten de schoenen van uw kind sneller dan verwacht?
- Heeft u het gevoel dat uw kind vaker struikelt dan andere kinderen?
- Heeft uw sportende kind regelmatig last van klachten?
In de dagelijkse praktijk komen regelmatig kinderen samen met hun (bezorgde) ouders op consult bij de podotherapeut. Is er sprake van één van de bovenstaande zaken? Onze podotherapeut kan uw kind hierbij helpen.
Podotherapie is gericht op het behandelen van voetgerelateerde problemen, deze problemen kunnen zich soms al uiten op vroege leeftijd. De voeten en benen van een kind zijn nog in de groei, waardoor er andere klachten kunnen ontstaan dan bij volwassenen. Ook is het belastingspatroon van kinderen anders; veel kinderen hebben een druk (sport)leven. Hierdoor hebben zij soms een ander behandeltraject nodig.
Onze podotherapeuten hebben ruime ervaring met het behandelen van kinderen. Daarnaast hebben wij een multidisciplinaire samenwerking met meerdere therapeuten.
Onderstaand vindt u een overzicht van de normale ontwikkelingsfases bij jonge kinderen.
Pasgeborenen tot 1 jaar
De platte vorm van babyvoetjes wordt veroorzaakt door het dikke vetkussen dat onder de voet aanwezig is. De botten en spieren zijn nog niet volledig ontwikkeld Wanneer de voetjes eenmaal belast gaan worden, staan de voeten eerst ver uit elkaar met de benen in een O-stand om het onzeker voortbewegen makkelijker te maken.
Vanaf 1,5 jaar
Het kind heeft nu ongeveer rechte benen. Letterlijk met vallen en opstaan worden de spieren getraind en wordt het lopen steeds zekerder.
Tussen 2 en 3 jaar
Nu wordt de O-stand van de benen een X-stand. Ook de enkels vallen nu naar binnen (knikvoetjes). Dit is, tot op zekere hoogte, normaal.
Vanaf 5 jaar
De benen en de voeten groeien steeds meer in een rechte stand, de X-stand zal geleidelijk verminderen.
Tussen 6 en 8 jaar
De voeten en benen moeten recht staan.
Over het algemeen is er tot de leeftijd van 6 tot 8 jaar geen reden om ongerust te zijn als de stand van de kindervoet niet overeenkomt met wat voor de leeftijd gebruikelijk is. Neem bij twijfel contact op met uw huisarts.
Neem in ieder geval contact op met uw arts als er sprake is van:
- overmatig struikelen
- niet lang kunnen of willen lopen
- afwijkende of kromme stand van de tenen
- pijn in de enkels, knieën, heupen of rug
- pijn tijdens het sporten
- vermoeidheid in de voeten en/of benen
- pijn in de voeten
- ingegroeide teennagels
- pijn in de benen ’s nachts
- “groeipijnen”
Heeft u een doorverwijzing of is er sprake van klachten waarbij mogelijk specialistisch onderzoek nodig is? Neem dan contact met ons op. Ook helpen wij u graag verder als u vragen heeft over uw kind.