Hallux valgus

Ook wel voetknok genoemd.

Hallux Valgus

Bij een hallux valgus (hallux=grote teen, valgus = scheefstand naar buiten) is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. De botjes van de grote teen en voorvoet horen recht achter elkaar te liggen, maar bij een voetknok staan ze in een hoek naar buiten. Omdat de grote teen belangrijk is voor de stabiliteit in de afwikkeling, kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling van de voet.

Vaak ontstaat een knobbel aan de buitenkant van de grote teen; dit noemen we een bunion.

Bunion
Deze klacht komt voor bij tien procent van de bevolking, vooral bij vrouwen.

Soms zit er op de bult ook nog een rode zwelling; dat is een ontstoken slijmbeurs (bursitis).
Bij iedere stap doet de knobbel pijn.

Ontstaan van hallux valgus

Eén van de oorzaken voor het ontstaan van hallux abducto valgus is erfelijkheid. De gewrichtsknobbel zelf is niet erfelijk, maar het voettype, welke vaak gepaard gaat met overpronatie (het naar binnenkantelen van de voet en enkel). Door deze zogenoemde overpronatie wordt er extra druk geplaatst op het grote teengewricht en hierdoor wordt het eerste middenvoetsbeentje naar binnen geforceerd.

Bij een niet aangeboren hallux valgus is slecht passend schoeisel vaak een oorzaak; hoge hakken, schoenen met een puntig uiteinde die de middenvoet samendrukken.

Gewrichtsknobbels kunnen zich ook vormen na een ongeluk of bij neuromusculaire problemen (bijvoorbeeld bij bepaalde spierziekten). Sommige activiteiten, zoals ballet, geven een extra druk op het gewricht en kunnen ook een oorzaak zijn.

En ook leeftijd speelt een rol. Het ouder worden veroorzaakt een loslating van vezelstructuren en een verbreding van de middenvoet.

Wat zijn de symptomen?

Klachten die kunnen ontstaan door een verkeerde afwikkeling als gevolg van een scheve grote teen zijn pijnklachten van de (voor)voet zoals overbelasting van de andere teengewrichtjes. Wanneer de schoen druk uitoefent op het grote teengewricht, kan deze geïrriteerd raken. Soms ontstaat er een knobbel door extra botaangroei. Deze knobbel kan pijnlijk en rood zijn. Tussen de huid en het gewricht is een slijmbeurs aanwezig. Het gewricht probeert zichzelf te beschermen tegen de druk van de schoen door de slijmbeurs te vullen met vocht. Deze slijmbeurs kan ontstoken raken. Er is dan sprake van een bursitis (slijmbeursontsteking).

Tevens kan er sprake zijn van eelt of likdoorns op de knokkel of tussen de tenen.

Wat kunt u er zelf tegen doen?

Schoenen dragen die in de voorvoet ruimer zijn. En niet op hakken lopen die hoger dan vier centimeter zijn.. Daarnaast is het beter om schoenen van glad leer te dragen, zonder naadjes/stiksels/gespen etc. ter hoogte van de knobbel welke druk kunnen geven. Ook een goed voetbed is belangrijk. Ga geen slappe schoenen dragen. Weliswaar doet de bult dan minder pijn doordat hij niet tegen de schoen wrijft, maar de voet krijgt minder steun en kantelt in versneld tempo door.

Wat kan Podotherapie Bremer voor u betekenen?

Zowel standsafwijkingen in de (voor)voet als de schoen spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van hallux valgus. Allereerst zal de podotherapeut zich richten op de aanpak van de standsafwijkingen door het maken van podotherapeutische zolen om de druk rond op het gewricht te verminderen. In het geval van een slijmbeursontsteking kan er soms tijdelijk vilttherapie toegepast worden om de slijmbeurs zoveel mogelijk drukvrij te leggen en deze hierdoor te laten slinken.

Een corrigerende podotherapeutische zool kan ervoor zorgen dat de hallux valgus niet meer erger wordt. De grote teen zal door deze behandelingen niet recht gaan groeien en de knobbel zal ook niet verdwijnen. De behandelingen kunnen er voor zorgen dat de pijn vermindert en dat verdere scheefstand zoveel mogelijk tegengegaan wordt.

Daarnaast zal de podotherapeut uw schoenen beoordelen en u adviseren welke schoenen voor u het meest geschikt zijn.