Lopersknie

Ofwel Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom.

Wat is een lopersknie?

De lopersknie is een veel voorkomende oorzaak van pijn aan de buitenzijde (laterale zijde) van de knie en wordt regelmatig bij hardlopers gezien. Vandaar dat de klacht lopersknie of runners knee wordt genoemd. De medische benaming voor lopersknie is het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom (TIFS), ook wel bekend als IlioTibial Band Syndrome (ITBS).

Tussen de zijbilspieren, de knieschijf en het onderbeen loopt de iliotibiale band, een sterke, brede peesplaat. Die maakt de zijwaartse beweging van de heup mogelijk en houdt het bekken en het bovenbeen stabiel tijdens het lopen. Hij helpt ook bij het buigen en strekken van de knie. Deze peesplaat kan door verschillende oorzaken te strak worden, waardoor hij bij het buigen van de knie met te grote kracht over de dijbeenknobbel aan de buitenkant van de knie wrijft (laterale epicondyl). Door deze torsie kan een ontstekingsreactie ontstaan. Dat geeft pijn bij belasting.

Lopersknie

Symptomen van een lopersknie

Een lopersknie geeft pijn aan de buitenkant van de knie t.h.v. de dijbeenknobbel. Tijdens het sporten komt de pijn geleidelijk op. Soms kan de pijnlijke plek ook een beetje zwellen. Het gaat om een brandende, stekende pijn waardoor het vaak niet mogelijk is om verder te sporten. Stopt u, dan neemt de pijn weer af. Bij rustig wandelen valt de pijn meestal wel mee.

Oorzaken van een lopersknie

Een lopersknie wordt veroorzaakt door herhaaldelijke wrijving van de peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen (tractus iliotibialis) over het meest uitstekende deel van het dijbeenbot. Meestal ontstaat de pijn door een combinatie van overbelasting en vaak kleine anatomische afwijkingen.

Verschillende factoren die een rol kunnen spelen zijn:

  • toename van de trainingsfrequentie
  • verandering van ondergrond (van zacht naar hard, vlak naar heuvelachtig)
  • ongeschikte sportschoenen
  • hardlopen op een schuin wegdek (zorg ervoor dat je niet altijd aan dezelfde kant van de weg loopt).
  • verkeerd looppatroon, te veel naar binnen lopen (overproneren) of te veel naar buiten lopen (oversupineren).
  • beenlengteverschil
  • standsafwijkingen in de voeten en/of benen.
  • mobiliteitstoornissen (in o.a. SI-gewrichten, lage rug, heupen, knieën, enkels)
  • onvoldoende kracht van heup-, bil- en/of rompspieren

Behandeling van een lopersknie

Het beste behandelplan voor een lopersknie is een aangepast loopprogramma: kortere afstanden en eventueel kortere passen. Wanneer er met kortere passen wordt gelopen, dus met betrekkelijk gestrekte benen, neemt de pijn vaak af. De frictie tussen de iliotibiale band en de dijbeenknobbel neemt namelijk toe naarmate de knie verder gebogen wordt. Ga wandelen zodra je de pijn voelt en liefst net daarvoor.

Verder is het frequent stretchen van de quadriceps en de hamstrings van belang. Ook bepaalde rekoefeningen voor de tractus iliotibialis kunnen een voor een sneller herstel zorgen. Deze oefeningen kunnen eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut worden gedaan. Een fysiotherapeut kan, wanneer nodig, ook behandelen met geluid, warmte of door middel van frictie.

Wat kan Podotherapie Bremer voor u betekenen?

Een podotherapeut kan een loopanalyse doen en schoenadvies geven. Wanneer er een afwijkende voetstand en/of looppatroon aanwezig is, verhoogt dat de frictie tussen de iliotibiale band en de dijbeenknobbel. Een podotherapeutische, op maat vervaardigde inlegzool kan dan een oplossing bieden.

Wat kunt u zelf doen?

  • Heeft u veel last, dan kunt u 10 minuten wat ijs in een plastic zakje (of ‘coldpack’) tegen de gevoelige plek aanhouden. Het kan de klachten verzachten, maar het versnelt de genezing niet. Houd een theedoek tussen uw huid en het ijs, zodat de huid niet bevriest.
  • Verminder de belasting.
  • U kunt oefeningen doen om de iliotibiale band op te rekken. De band kan dan gemakkelijker over de knieknobbel glijden en geeft minder wrijving en irritatie.
  • Voor klachten in de linkerknie gaat de oefening als volgt: Zet uw rechtervoet voor langs uw linkerbeen, naast de buitenzijde van uw linkervoet > Zet uw gewicht op uw linkerbeen en buig uw lichaam en armen naar rechts, totdat u het voelt trekken.
  • Voor klachten in de rechterknie voert u de oefening tegengesteld uit: Zet uw linkervoet voor langs uw rechterbeen, naast de buitenzijde van uw rechtervoet > Zet uw gewicht op uw rechterbeen en buig uw lichaam naar links, totdat u het voelt trekken.