Ziekte van Sever
Hielpijn is zeer gewoon bij kinderen, alleen al vanwege de aard van hun groeiende voeten. Het hielbot (de calcaneus) ontwikkelt zich tot ongeveer 14 jarige leeftijd. Tot die tijd wordt nieuw bot gevormd op de groeischijf (de apofyse), een zwakke plek die zich achterop de hiel bevindt.
Oorzaak van ziekte van Sever
Herhaaldelijke druk op de groeischijf (door lopen, hardlopen of sport) kan ontsteking van de groeischijf van het hielbeen veroorzaken: ziekte van Sever. Vooral actieve kinderen die veel sporten kunnen hier last van hebben. Sporten zoals hardlopen, basketbal, tennis en voetbal verergeren de klachten.
Overpronatie (doorgezakte voetboog en het naar binnen staan van de voeten) kan de druk op de groeischijf verhogen en daardoor de hielpijn veroorzaken.
Overgewicht kan ook een rol spelen.
Zodra het hielbeen is uitgegroeid, verdwijnt de klacht.
Röntgenfoto’s kunnen de aandoening aantonen, maar vaak zijn de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen.
Klachten bij ziekte van Sever
Welke klachten hebben kinderen met de ziekte van Sever:
- Pijn aan de achterkant of onderkant van de hiel
- Mank lopen
- Op de tenen lopen, dat verlicht de pijn
- Pijn aan één of beide hielen tijdens wandelen, hardlopen of sporten
- De achterkant van de hiel is gevoelig bij aanraking
Wat kunt u zelf doen?
- Rust, vermindering van activiteiten. Het kind dient alle activiteiten die pijn veroorzaken te verminderen of te stoppen.
- 5-10 minuten een Ice-pack of handdoek met ijs op de hiel houden
- Strekoefeningen helpen vaak de druk op de hiel te verminderen, vooral het strekken van de kuitspieren.
Wat kan Podotherapie Bremer betekenen?
Het is van belang de klacht(en) serieus te nemen en tijdig te behandelen, voordat de pijn erger wordt en sporten niet meer mogelijk is. De podotherapeut zal onderzoek doen om te kijken wat de oorzaak is van de hielpijn. Na onderzoek kan een podotherapeut bepalen of een schoenadvies (dikkere dempende schoenen), dan wel podotherapeutische inlegzolen voorgeschreven dienen te worden. De zolen kunnen de voeten op de juiste wijze ondersteunen en zonodig de overpronatie corrigeren. De therapie zal nodig zijn tot het moment dat de groeischijf volgroeid is en de hiel dus de belasting kan dragen.
Overpronatie (links) en correctie met podo-therapeutische zooltjes (rechts)